MENIU CLOSE

Ruptul turtei si Taierea motului – aniversarea de 1 an a copilului

Sunt momente de bucurie, fara semnificatie religioasa, ce aduc la aceeasi masa nasii si finii, sarbatorind primul an din viata copilului.

Obiceiurile sunt diferite de la o familie la alta, de la o zona la alta, dar ca si un rezumat al tuturor nasii pregatesc detaliile evenimentului:

Pentru fetite :
-turta (un cozonac impletit, ce se rupe deasupra copilului, uneori copilul este asezat deasupra unei galeti/bol cu apa). Copila mananca prima din turta, apoi toti cei invitati la eveniment.


-o tava cu diverse obiecte ce ar putea prevesti cumva alegerile ce le va face in viata sau unii spun ca prevestesc chiar personalitatea (aur, bani, pix, carti, ata, foarfece, iconita, perie de par, parfum, etc). Primele 3 alegeri sunt retinute cu interes de catre parinti, mame indeosebi. Cu trecerea timpului aceste tavi sunt din ce in ce mai personalizate, mai manual pictate, mai pastrate pentru o domnisoara cocheta, se gasesc adevarate seturi special gandite pentru aceasta aniversare.

-un cadou. Nasii daruiesc de obicei finutei prima pereche de cercelusi, sau chiar primul set de bijuterii, o jucarie ce marcheaza faptul ca a crescut si poate avea jucarii mai complexe.


Pentru baieti:
-se practica pregatirea aceleiasi tavi cu obiecte norocoase, 3 obiecte fiind importante pentru viitorul copilului.
-parul este tuns : taierea motului.
Biserica sustine ca actul liturgic care se petrece dupa botez, tunderea parului, reprezinta prima jertfa pe care copilul respectiv o aduce lui Hristos, jertfa de multumire pentru darul pe care l-a primit de la Hristos – haina luminoasa, a devenit purtator de har. De aceea se si canta “Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat” Se taie acea suvita de par in semnul Sfintei Cruci pentru ca lucrarea din Biserica este o lucrare treimică. O alta explicatie a tunderii la botez ar fi lepadarea de omul cel vechi, adica renuntarea la pacat si innoirea.

Taierea motului nu are insa o reprezentare detaliata, unii o considera ca fiind o replica a ceea ce se desfasoara in ziua crestinarii.
Exista si familii ce sustin aceasta practica in randul fetitelor, insa mai raspandita este in randul baietilor.
-cadouri primesc si ei, bucuria nasilor fiind sa daruiasca ceva important, de suflet, mai ales la aceasta prima aniversare. In istorie faptul ca un copil ajungea la varsta de 1 an era o bucurie,avand in vedere greutatile pe care le intampinau, probabil si de aici bucuria mare de a sarbatori primele aniversari ale celor mici.

Tot mai des intalnim legat de aceasta traditie la aniversarea de 1 an, si familii ce lasa copii sa se distreze cu manutele in torturi frumos decorate – asa numitele “Smash the cake”. Atent selectate cu ingrediente naturale si aspect cat mai colorat, torturile sunt intens gustate de catre veselii copilasi ce probabil gusta prima data ceva atat de dulce.”Smash the cake” poate fi facut de amuzamentul tuturor chiar si la varste mai inaintate, vom reveni cu un articol special pe acest subiect.



“Traditia nu este o litera moarta, ci un spirit datator de viata. Traditia este vie si creatoare; ea este noul in vechi si vechiul in nou” (Ortodoxia, p. 98).


Bucuria de a petrece, gaseste mereu cate un prilej de a organiza un eveniment. Socializarea este o nevoie importanta a noastra. Motivele pentru care ne intalnim sa petrecem chiar nu au importanta, atat timp cat acestea aduc multe zambete pe buze!

Programeaza detaliile evenimentului

Te asteptam cu oferte avantajoase la servicii foto/ video, personalizate.